Skip to main content

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μελισσοκόμων

logoΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο κλάδος της Μελισσοκομίας αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, παρέχοντας στον παραγωγό μοναδικά προϊόντα όπως μέλι, κερί, γύρη, βασιλικό πολτό και πρόπολη. Εκτός από την παραγωγή των προϊόντων αυτών, οι μέλισσες συνεισφέρουν στην επικονίαση των φυτών η οποία αυξάνει τη φυτική παραγωγή και διατηρεί την ισορροπία του οικοσυστήματος. Η μελισσοκομία αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό κλάδο για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο της αγροδιατροφής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών αποτελεί έναν πλήρη οδηγό για την μελισσοκομία και την βασιλοτροφία, και προετοιμάζει κατάλληλα τους ενδιαφερόμενους ώστε να είναι σε θέση:

  • Να ιδρύσουν και να διαχειριστούν μια μελισσοκομική εκμετάλλευση,
  • Να προσεγγίσουν με επιστημονικό τρόπο τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά την παραγωγική διαδικασία, και
  • Να διαχειρίζεται ορθολογικά την μελισσοκομική μονάδα, ώστε να παράγει ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα.

logoΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Ο εκπαιδευόμενος, μετά το πέρας του προγράμματος, μπορεί να ασκεί τις ακόλουθες επαγγελαμτικές δραστηριότητες:

  1. Φροντίζει για την καλή διατροφική κατάσταση των μελισσιών: παρακολουθεί τις ανθοφο-ρίες των μελισσοκομικών φυτών της περιοχής και σε περίπτωση έλλειψης τροφής τα μεταφέρει ή τα τροφοδοτεί με τεχνητές τροφές που παρασκευάζει ο ίδιος.
  2. Παράγει μέλι, αλλά και όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα που απαιτούν αυξημένες γνώσεις και δεξιότητες, όπως βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, κερί κλπ.
  3. Προβαίνει στην αρχική επεξεργασία, συντήρηση και συσκευασία των προϊόντων του.
  4. Πολλαπλασιάζει ο ίδιος τα μελισσοσμήνη του παράγοντας βασίλισσες με σύγχρονες μεθόδους και παράγει για πώληση νέα μελισσοσμήνη ή βασίλισσες.
  5. Συντηρεί και επισκευάζει τον εξοπλισμό της εκμετάλλευσης.
  6. Τηρεί τους αναγκαίους λογαριασμούς κόστους ή εσόδων της εκμετάλλευσης και κοστολογεί σωστά τα προϊόντα του και τα προωθεί στην αγορά κατά τον πιο ανταγωνιστικό τρόπο.
  7. Παρακολουθεί την υγεία των μελισσών και δρα προληπτικά ή θεραπευτικά για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών.
  8. Φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος κατά τη δραστηριότητα της εκμετάλλευ-σής του και για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

logoΓΕΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

  1. Βασικές τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες με θεωρητικό υπόβαθρο, ώστε να παράγουν προϊόντα και να παρέχουν υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και τη ζήτηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  2. Οικονομικές – διαχειριστικές γνώσεις και δεξιότητες διαχείρισης μιας αγροτικής εκμετάλλευσης, η οποία θα είναι βιώσιμη στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης ανταγωνιστικής αγοράς και ολοκληρωμένη στα πλαίσια των αναπτυξιακών προγραμμάτων, πρωτοβουλιών και συνεργασιών στον αγροτικό τομέα.
  3. Γνώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.
  4. Γνώσεις και δεξιότητες υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία.
  5. Γνώσεις και δεξιότητες που ενδυναμώνουν την προσωπικότητα των καταρτιζομένων και τη δυνατότητα παρακολούθησης των εξελίξεων στο αντικείμενο της εργασίας τους, την τεχνική επικοινωνίας και τη λήψη αποφάσεων.
  6. Γενικές γνώσεις και δεξιότητες συντήρησης εξοπλισμού και ιδιοτήτων των υλικών.
  7. Γνώση των μελισσοκομικών φυτών και της βιολογίας τους.

logoΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

  1. Γνώση των κρίσιμων αρχών και παραγόντων και δεξιότητες που εξασφαλίζουν την ικανότητα στην εξάσκηση σύγχρονης μελισσοκομικής δραστηριότητας.
  2. Βασικές γνώσεις και δεξιότητες βιολογίας, φυλών, πολλαπλασιασμού, διάγνωσης ασθε-νειών και διατροφικής συμπεριφοράς των διατρεφομένων ειδών.
  3. Γνώσεις και δεξιότητες που εξασφαλίζουν την ορθολογική αξιοποίηση της μελισσοκομικής χλωρίδας και της μουριάς.
  4. Δεξιότητες και ειδικοί χειρισμοί που απαιτούνται για την παραγωγή, επεξεργασία, συσκευα-σία και συντήρηση των προϊόντων του κλάδου.
  5. Βασικές γνώσεις και δεξιότητες συνδεόμενες με την αγροτική οικονομία, τη λογιστική, την εκτιμητική, την κοστολόγηση, το μάρκετινγκ, την οργάνωση και τη διαχείριση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την αγροτική πίστη.
  6. Ειδικές γνώσεις περί συνεταιρισμών, αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών στον αγροτικό τομέα.
  7. Ειδικές γνώσεις που συνδέονται με τις τεχνικές εκτροφής, πολλαπλασιασμού, αντιμετώπι-σης ασθενειών και τεχνολογικών μέσων.

logoΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Course Staff Image #1

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πρόγραμμα βελτίωσης παραγωγής και εμπορίας προϊόντων μελισσοκομίας 2020-22

Course Staff Image #2

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Τεχνική υποστήριξη προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης

logoΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μπορώ να γίνω μελισσοκόμος;

Οι υποψήφιοι που δεν έχουν ανοίξει κυψέλη ‐παρέα με μελισσοκόμο κατά προτίμηση‐ και δεν έχουν τσιμπηθεί, θα πρέπει πρώτα ‐ πρώτα να δουν αν είναι εντομόφοβοι ή, ακόμα χειρότερα, αλλεργικοί. Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να προσπαθήσουν πολύ, με θεραπείες απευαισθητοποίησης και πάντα να έχουν μαζί τους ένεση κορτιζόνης ή αδρεναλίνης. Τέτοια ένεση πρέπει να έχουν μαζί όλοι οι μελισσοκόμοι, γιατί η αλλεργία εμφανίζεται ξαφνικά και σε βετεράνους μελισσοκόμους ή γιατί οι μελισσοκόμοι έχουν μαζί και εργάτες που δεν ξέρουν αν είναι αλλεργικοί και γιατί…δεν κοστίζει!

Γιατί θέλω να γίνω μελισσοκόμος;

Θέλετε να βγάλετε χρήματα; Να βρείτε την επαφή με τη φύση που σας λείπει; Να βγάλετε το δικό σας μέλι; Να μπείτε σε πρόγραμμα νέων αγροτών; Να βγάλετε βιβλιάριο ΟΓΑ; Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πετύχει κανείς αυτούς τους στόχους. Ο υποψήφιος μελισσοκόμος πρέπει να αγαπάει τη μέλισσα και τα προϊόντα της και ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσει είναι να ασκηθεί πλάι σε κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο. Αν δε βλέπει την ώρα να πάει στα μελίσσια σημαίνει ότι του ταιριάζει η μελισσοκομία. Αν αντιθέτως ψάχνει τρόπο να αποφύγει την υποχρέωση, ας αλλάξει κατεύθυνση.

Enroll